November 27, 2020

Nekaj hitrih in enostavnih receptov

Perutničke in/ali manjša bedra damo dan prej v marinado, pripravljeno iz olja, paradižnikovega kečupa Tomatina, soli, popra, curryja in mlete paprike.

Kotlete potolčemo, zarežemo žilice. Zmešamo dodatek Evo mix, poper, malo kumine in mešanico potresemo po kotletih. Posebej zmešamo olje, sesekljan česen in malo piva ter mešanico polijemo po kotletih.

Mlade bučke dobro operemo in neolupljene narežemo na kolobarje. Na žaru jih na hitro opečemo, zložimo v skledo in prelijemo s polivko iz olivnega olja, limoninega soka, jabolčnega kisa Salatina, sesekljanega česna in peteršilja. Enako lahko storimo z jajčevci.

V ponvi lahko spečemo tudi krompir, ki smo ga narezali na kolobarje in mu dodali slanino in papriko, narezano na kocke. Dodamo še olje, dodatek Evo mix, sol in na kocke narezano čebulo. Vse to temeljito premešamo. Ponev na žaru dobro segrejemo, naoljimo in v njej spečemo krompir.

Jedi z žara lahko obogatite z majonezo Hellmann’s, delikatesno gorčico Kolinska in kečupom Tomatina. Lahko jih ponudite same, take, kot so, iz tube, kozarca ali plastenke, lahko pa iz njih pripravite okusne omake, ki se še posebej podajo k jedem z žara.

Se vam ne da kuhati? Najboljše jedi iz žara lahko v Ljubljani po mojem mnenju dobite pri Saraj, čevapčiče lahko naročite prek Wolta. Wolt kupon za Ljubljano in Maribor pa bo znižal ceno vašega naročila za 5 eur.

Sirove palčke so zelo priročne za grizljanje. Vzamemo zamrznjeno listnato testo, ga odtajamo in razvaljamo v pravokotnik. Razrežemo na paličice, velike približno 10 x 2 cm. Premažemo s stepenim jajcem in potresemo s parmezanom ali kakšnim drugim naribanim sirom. Vsako paličico svedrasto zasukamo in položimo v pekač, obložen s papirjem peki. Pečemo v pečici pri temperaturi 210° C približno 15 minut. Ponudimo ohlajene, nanje pa lahko navijemo tudi pršut, narezan na rezine. Palčke lahko pomakamo v različne omake, katerih osnova je majoneza.

Skutne kroglice s paradižnikom. Skuto odcedimo in gladko razmešamo. Če ni dovolj mastna, primešamo malo kisle smetane. Iz skute oblikujemo kroglice. Paradižnik narežemo na lističe in jih zložimo na pladenj ali v nizko posodo. Solimo in popramo, na paradižnike zložimo skutne kroglice, obložimo z odcejenimi sardelnimi fileti. Sesekljan česen zmešamo z jabolčnim kisom Salatina, s soljo in poprom. Med mešanjem prilijemo malo olivnega olja in dodamo sesekljana dišavna zelišča (drobnjak, origano, koper, peteršilj …). S prelivom prelijemo paradižnike in skuto okrasimo z listi origana. Če bo prevoz dolgotrajnejši, s prelivom prelijemo šele na prostoru za piknik.

Iz ostankov kuhane govedine lahko pripravimo prav okusen namaz. Govedino drobno zmeljemo vsaj dvakrat. K mleti govedini primešamo majonezo Hellmann’s in gorčico Kolinska s semeni ter drobno sesekljano čebulo, kumarice in kapre. Zmes mora biti lepo mazava, zato po potrebi dodamo še nekaj majoneze, nazadnje začinimo s soljo in poprom, po okusu pa dodamo malo tabasca. Namaz namažemo na opečene francoske kruhke in jih obložimo z rezinami paradižnika in oliv. Potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Seveda na pikniku ne sme manjkati osvežitev, na primer bovla. Vzamemo jagode, ribez, melono …, narežemo na manjše koščke in zložimo v skledo, pokapamo z limoninim sokom, zalijemo s pol litra vode Tiha in tremi žlicami sirupa gozdni sadeži Kolinska, dodamo pol litra polsuhega šerija in postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi. Preden bovlo ponudimo, prilijemo steklenico penečega vina in okrasimo z listi melise.

Odlično se v naravi prileže tudi češnjev zavitek, za spremembo pa ga lahko pripravimo s skuto. To dobro premešamo, da postane gladka, dodamo sladkor z limono, sladkor v prahu in kislo smetano po potrebi. Vzamemo testo za zavitke, ga razgrnemo na kuhinjskem prtiču, namažemo s skuto in potresemo z razkoščičenimi češnjami. Zavijemo in namažemo s kislo smetano. Pečemo v pečici pri temperaturi 180° C približno 40 minut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *